Design of a wooden residential tower in Amsterdam

Design of a wooden residential tower in Amsterdam

Design of a wooden residential tower in Amsterdam,
A new 22-storey residential tower designed by MVRDV and Space Encounters, winners of the design competition, will be built on the Sluisbuurt island area of Amsterdam.
Through close collaboration throughout the project, the two architectural firms proposed an entirely timber-frame building, providing a total of 153 homes with special attention to family apartments.
Which helps fill gaps in Amsterdam’s current housing supply.
The project’s diverse offer of apartments and shops is reflected in its visual appearance: the form of the building consists of a series of blocks of different sizes fitted together vertically.
“This project is proof that to address the housing crisis, sustainable design can be at the heart of the project itself,” says Jacob van Rijs, co-founder of MVRDV.
“As one of the most visible projects within the new neighbourhood, we are excited to set the standard for what can be possible in a community where green space and sustainability are core principles.”
Design of a wooden residential tower in Amsterdam

Night Island Tower

It’s officially called Nachteiland – which translates from Dutch as “Night Island”, a reference to the work of choreographer Rudi van Dantzig
From which the neighborhood’s main street takes its name – the building rises to 70 meters and is composed of blocks that gradually increase in size as you ascend to the top of the tower, with different facades and exterior spaces to emphasize the diversity of the apartments inside.
Design of a wooden residential tower in Amsterdam

Contents of the tower

The lower half contains rental properties with access to common spaces on the several rooftop terraces that dot the building.
Many of these roofs are also equipped with pergolas that support solar panels, allowing accessible spaces where relaxation and energy production coexist.
It is often difficult for high-rise buildings to make energy neutral due to the relatively small portion of the roof surface area for solar panels.
However, thanks to the volumetric measurements, a photovoltaic system was integrated into the building to make up the difference.
The building is therefore energy positive, producing 3.03 kWh per square meter per year more than it consumes.